LGBTQI+
Liefde voor iedereen
Jouw leven, jouw keuze
Daarvan zijn we als vrijzinnige humanisten overtuigd. Jij bent vrij om zelf over je levenseinde te beslissen, volgens jouw overtuiging.
Met al je vragen over zelfbeschikking en een waardig levenseinde kan je terecht bij de consulenten van het huisvandeMens Brussel. Zij informeren je over euthanasie, een negatieve wilsverklaring, wilsbeschikking, orgaandonatie of de mogelijkheid om je lichaam af te staan aan de wetenschap.
Vrijzinnig humanisten doen er alles aan om het taboe rond levenseinde en zelfbeschikking te doorbreken, door infosessies te geven, gespreksavonden te organiseren of films te tonen. We werken daarvoor samen met andere vrijzinnige verenigingen.
Het LevensEinde InformatieForum (LEIF) biedt informatie over een waardig levenseinde, met respect voor de wensen van patiënten. LEIF organiseert opleidingen, lezingen en geeft organisaties de kans om sprekers uit te nodigen over het thema.
Heb je vragen voor de medewerkers van de LEIF-lijn, dan kan je hen bellen op 078 15 11 55. Je kan meer informatie vinden op hun website.
LEIF ontwikkelde de LEIF-kaart. Op dit kleine plastic kaartje staat welke wilsverklaringen je hebt ingevuld. Door de LEIF-kaart zijn dokters en hulpverleners sneller op de hoogte van je wensen over bijvoorbeeld reanimatie, euthanasie, orgaandonatie en teraardebestelling.
Vraag je LEIF-kaart gratis aan op www.leifkaart.nu .
Welke zorg wil je nog als je onherroepelijk wilsonbekwaam geworden bent? Wie komt op voor je wensen en wie verdedigt jouw belangen dan?
In de negatieve wilsverklaring omschrijf je welke behandelingen, onderzoeken of ingrepen je niet of net wel nog wil ondergaan als je daar zelf niet meer om kan vragen.
Deze negatieve wilsverklaring is juridisch afdwingbaar, artsen en hulpverleners moeten rekening houden met de wensen die je hierin opschreef. Het document is onbeperkt in de tijd geldig en je kan het op elk moment aanpassen.
Download hier de negatieve wilsverklaring.
Wil je euthanasie wanneer je in een onomkeerbare coma terechtkomt, vul je de voorafgaande wilsverklaring euthanasie in. De wilsverklaring inzake euthanasie dient sinds april 2020 niet langer om de vijf jaar herbevestigd te worden. Je kan dit document op de gemeente laten registreren.
Download hier de wilsverklaring euthanasie.
Wat gebeurt er met je lichaam na je overlijden? Ook deze beslissing kan je op voorhand vastleggen met de wilsbeschikking teraardebestelling.
Kies je ervoor om begraven, gecremeerd of uitgestrooid te worden? Schenk je je lichaam aan een universiteit voor wetenschappelijk onderzoek? En welke rituelen wil je tijdens de uitvaartplechtigheid? Al deze keuzes kan je neerschrijven in deze wilsbeschikking. Je kan het document op de gemeente laten registreren.
Download hier de wilsbeschikking teraardebestelling.
In België is iedereen een potentiële orgaandonor, tenzij je je daartegen uitdrukkelijk verzet. Dat kan met de verklaring voor orgaandonatie. Maar met deze wilsverklaring kan je je ook net uitdrukkelijk kandidaat stellen voor orgaandonatie. Je kan deze verklaring op de gemeente laten registreren.
Download hier de verklaring voor orgaandonatie.
Alle informatie over VZP, wilsverklaringen en hoe je de documenten moet invullen, lees je ook uitgebreid in deze brochure.
Wij werken dag in dag uit op verschillende terreinen voor een menselijkere toekomst.
Ontdek al onze thema's