fbpx
Activiteiten
Aanvraag doen Zoek

Klimaat

Het huisvandeMens Brussel zet zich in tegen de klimaatverandering. Op deze pagina vind je al onze initiatieven.

huisvandePlant

Ben jij ook begaan met het klimaat? Denk je ook dat we af en toe een beetje activistisch mogen optreden?

Dan brengen we je graag op de hoogte van een duurzaam nieuwtje. Het huisvandeMens Brussel wordt na onze succesvolle veganistische volkskeuken voor Wereldhumanismedag, ook een beetje huisvandePlant. We zullen jullie vanaf nu voorzien van heerlijke veganistische en vegetarische maaltijden bij een overleg of activiteit  in huisvandeMens Brussel. Daarmee willen we ons steentje bijdragen aan het klimaat.

 

Waarom?

2023 was het warmste jaar ooit gemeten, en waarschijnlijk het warmste jaar in 100.000 jaar. Dat maakte het Europese klimaatcentrum Copernicus afgelopen maand bekend. We braken volgens het  klimaatcentrum het ene klimaatrecord na het andere: record weinig zeeijs voor de kust van Antarctica in februari, warmste september in Europa, oceaanwater recordwarm van april tot december… De huidige toestand van de planeet is grotendeels het gevolg van invasieve menselijke activiteit zoals de verbranding van fossiele brandstoffen, ontbossing en de methaanuitstoot.

Sarah Rummens, vrijzinnig humanistisch consulent huisvandeMens Tienen

De wetenschap is het er over eens: er is een klimaatverandering aan de gang, en dat komt voor een groot deel door de mens. Grote vervuilers en verstoorders van de natuur zijn plastic en de zogenaamde broeikasgassen, onder andere CO2 en methaan. Voor een volledige uitleg over de geschiedenis, het heden en de toekomst van de klimaatverandering, verwijzen we je graag naar dit filmpje.

 

Het humanisme vindt de natuur belangrijk

Binnen het hedendaagse humanisme staat het ecohumanisme steeds centraler. Deze stelt dat de mens niet boven de natuur staat, maar er net deel van uit maakt. Vanuit die filosofie is de mens verantwoordelijk om zorg te dragen voor de natuur en te strijden tegen de klimaatverandering. De geschiedenis leert ons dat, als we moeten wachten op beleidsmakers om actie te ondernemen, we soms (te) lang moeten wachten. Denk daarbij maar aan de abortuswetgeving, de wetgeving op euthanasie bij dementie die nog steeds op zich laat wachten… Wij humanisten kunnen het voortouw nemen voor een betere wereld, voor iedereen!

Meer weten over ecohumanisme? Onze collega’s van het Humanistisch Verbond Nederland leggen je het met veel plezier uit.

 

Klimaatherstel gaat over mensenrechten

Een quote van onze collega’s van Amnesty International:

Klimaatverandering is onlosmakelijk verbonden met mensenrechten, omdat klimaatverandering een verwoestend effect heeft op de leefomgeving en het welzijn van mensen. Staten hebben de plicht  om vanuit de mensenrechten mensen te beschermen. Ook nemen door klimaatverandering armoede en ongelijkheid toe. Juist de mensen die het minst bijdragen aan de klimaatverandering worden het hardst getroffen.

Wetenschappers Wim Thiery en Derrick Muheki (VUB):

De klimaatopwarming doet ons nadenken over welke toekomst we voor onze kinderen willen. Want het is aan hen dat we de aarde doorgeven. Uit onderzoek  blijkt echter dat maar liefst 774 miljoen kinderen wereldwijd nu al de gevolgen  van de klimaatverandering ondervinden. Die toekomst ziet er dus niet meteen rooskleurig uit.

 

Het beleidsplan van deMens.nu van 2021-2026 stelt klimaatherstel daarom centraal. Het huisvandeMens Brussel heeft al vele acties ondernomen om meer klimaatneutraal te handelen. Meer hierover vind je in de kop onderaan deze pagina.

 

Waarom dan nu vegetarisch en veganistisch?

Door deze kleine verandering in ons gedrag kunnen we een grote verandering brengen in het klimaatherstel. De keuze voor vegetarisch en veganistisch was voor ons de meest logische volgende stap waarbij we een grote positieve impact kunnen maken op het klimaat. Is dat het enige wat je kan doen als persoon? Uiteraard niet! Blijf ook verderzetten in de stappen die je nu al onderneemt.

Meer lezen over de impact van vegetarisch en veganistisch eten? Check de kop onderaan deze pagina!

 

Keuze en vrijheid

Het zelfbeschikkingsrecht is een belangrijke waarde voor ons humanisten. Keuzevrijheid vinden we uiteraard belangrijk en daarom zal je op al onze activiteiten nog steeds kunnen kiezen wat je eet. Wij zullen bij bestellingen echter kiezen voor vegetarische en veganistische voeding. Waarom?

In onze witte, westerse, welvarende wereld zullen we de gevolgen van de klimaatverandering minder snel voelen dan de meest kwetsbare regio’s (Subsaharaans Afrika, Zuid-Azië en Zuidoost-Azië). Binnen deze regio’s zijn mensen in armoede het meest kwetsbaar voor de gevolgen van de klimaatverandering. Zij zullen geen keuzevrijheid hebben over wat ze wel of niet eten; zij zullen in de toekomst noodgedwongen moeten vluchten, zullen in voedselschaarste leven, of nog erger: zullen overlijden aan de gevolgen van de klimaatverandering. Terwijl zij eigenlijk de minst grote vervuilers zijn. Onze keuzevrijheid om grote vervuilers te blijven, weegt niet op tegen hun keuzevrijheid om te bestaan.

Meer hierover?

Meer weten over onze humanistische visie op klimaatherstel? Lees onze artikels!

 

Heb je vragen over dit initiatief? Wil je meedoen aan onze activiteiten over klimaatherstel? Of misschien heb je zelf ook wel ideeën over hoe we nog meer klimaatgericht kunnen handelen? Laat het ons weten! brussel@demens.nu

Zomerse groe(n)tjes,

Team huisvandeMens Brussel

Het beleidsplan van deMens.nu van 2021-2026 stelt klimaatherstel centraal. Dit doet huisvandeMens Brussel al achter de schermen

Duurzaamheid is immers één van onze centrale begrippen en dan is het niet meer dan logisch dat we in onze eigen bedrijfsvoering consequent zijn met onze waarden. Zorg dragen voor jezelf, elkaar, en de planeet zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In die zin overstijgt duurzaamheid de ecologische dimensie: het slaat ook op het streven naar rechtvaardige sociale en economische verhoudingen.

Doelstellingen:

  • We houden de ecologische voetafdruk van onze dienstverlening zo beperkt mogelijk.
  • We beïnvloeden mee het maatschappelijk debat over een meer duurzame samenleving.

 

De keuze voor vegetarisch en veganistisch eten valt niet zomaar uit de lucht, maar is een logische volgende stap in de strijd van huisvandeMens Brussel tegen de klimaatverandering. Wist je bijvoorbeeld dat…

  • We enkel nog drankjes in glazen flessen of metalen blikjes aankopen? Deze materialen zijn makkelijker recyclebaar en gaan de steeds groeiende plasticvervuiling tegen.
  • We onze catering zo lokaal mogelijk kopen bij kleine zaakjes, steeds met een groot vegetarisch aanbod, soms ook van sociaaleconomische projecten?
  • Onze collega’s bij het project Saintklet statiegeld invoerden voor de blikjes van hun bier la Consignée? Voor 10 lege blikjes krijg je namelijk een leuk T-shirt.
  • Onze collega’s bij het project Saintklet wegwerp gebannen hebben van hun evenementen en gekozen hebben voor herbruikbare bekers?
  • We al een paar jaar de werkgroep ‘ecoteam’ hebben over heel Vlaanderen?
  • We lid zijn van de klimaatcoalitie?
  • We superveel projecten hebben over klimaatherstel? Denk maar aan de activiteiten van Dwaalzin, onze tweedehandsbeurs op de VUB, KLI-de-MAAT = VOL, onze veganistische volkskeuken, onze jaarlijkse deelname aan de klimaatmars …

Vegetarisch en veganistische voeding hebben een positieve impact op het klimaat

Enkele feiten en cijfers van Greenpeace Nederland

  • De wereldwijde veehouderij is volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN verantwoordelijk voor 14,5 procent van alle uitstoot van broeikasgassen.
  • Er leven 115 miljoen koeien, varkens en kippen in Nederland.
  • Die produceren 75,2 miljard kilo mest
  • Onze eigen veehouderij draagt voor 12 procent bij aan de uitstoot van broeikasgassen en is verantwoordelijk voor zo’n 65% van de in Nederland
  • geproduceerde neerslag van stikstof.
  • Circa een kwart van het wereldwijde watergebruik gaat naar de productie van dierlijke producten.
  • Volgens het World Resources Institute zijn veehouders verantwoordelijk voor 80 procent van de ontbossing in het Amazonegebied.
  • De vee-industrie is de grootste veroorzaker van de vervuiling van rivieren en kustwateren met fosfaat en stikstof.
Deel op Facebook, Twitter, LinkedIn