NIEUWSBRIEF

|

MEDIA

|

OVER ONS

|

CONTACT

|

 
WORD VRIJWILLIGER
DIENSTEN
ACTIVITEITEN
 

 
Recensies
 

Achter Onze Schermen


De score van onze recensent Dieex Bitegets:
    
 
 
Een uitgave van:
Polis
 
Jaar:
2017
 
ISBN:
9789463102261

Overleven in een digitale wereld
 
Auteur: Thomas Smolders

 

Het aantal keer dat men op een dag in aanraking komt met de digitale wereld is enorm. Denk maar aan jouw dagelijkse surfsessies of de uren die je slijt aan het scrollen door sociale media. Technologie is alomtegenwoordig! We delen alle uren van ons leven op Facebook of Instagram en krijgen toegang tot online diensten die onze private data capteren, maar wat gebeurt er bijvoorbeeld met onze persoonlijke gegevens? ‘Achter De Schermen’ onderzoekt de voor- en nadelen van de digitalisering van onze samenleving.

De auteur prikkelt ons denken met behulp van dialogen en moeilijk te beantwoorden vragen als: hoe zal de digitale wereld zich in de toekomst verhouden tot de ‘natuurlijke’ wereld en welke invloed heeft technologie op de sociaal-maatschappelijke en economische sector? Actuele voorbeelden die deze probleemstellingen illustreren zijn de voortzetting van geautomatiseerde arbeid - de zogenaamde werkrobots - en seksrobots.

Het is begrijpelijk om wantrouwig te zijn jegens technologie, maar de verwerping ervan zou niet vooruitstrevend zijn. Aangezien we ons in een technologisch tijdperk bevinden kunnen we niet anders dan een omgangsvorm zoeken. De digitale wereld hoeft niet altijd hard te zijn en kan gebruikt worden ter ontspanning of kan een onderwijzende functie hebben. We kunnen niet ontkennen dat de digitalisering het leven zoveel sneller en praktischer maakt. Het wordt steeds gemakkelijker om mensen te mobiliseren en het individu heeft de mogelijkheid om zijn/haar stem te laten horen. Technologie blijft ons verwonderen. Optimisme en een gepaste kritische ingesteldheid zijn in combinatie een middel om voorruitgang te boeken.

Er zijn duidelijk twee kanten aan de medaille. Globaal gezien dragen wij allemaal bij tot het voeden van zaken als ‘big data’. Die data, die bestaat uit persoonlijke gegevens en kenmerken, wordt echter gebruikt om ons gedrag te beïnvloeden. Hoe zal het concept ‘vrijheid’ dan in de toekomst ingevuld worden? De mens wil zichzelf continu overtreffen. Nu is het afwachten om te zien wat die hebzucht en ambitie als uitkomst zal teweegbrengen.

 

 
 

Ons aanbod

Activiteiten
Diensten
Vrijwilligerswerking

Media

Publicaties
Filmpjes

Wie zijn we

Ons netwerk
Contacteer ons

Volg ons

Nieuwsbrief
Facebook

© huisvandeMens Brussel 2016